Hitre gume

Kvalitetne poceni gume

Zimske gume

Zanimivo: zimske in letne pnevmatike po ugodnih cenah

Voznik, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima primerne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 evrov. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) EUR, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) EUR. Danes so gume izdržljivejše in kakovostnejše kot pred leti. Proces izdelave in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro gume zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti poslabša. S tem pa je tudi varnost na cesti slabša. V Sloveniji večina voznikov 2x na leto na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske pnevmatike. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa ponavadi nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove gume stare oz kdaj so bile proizvedene. Veliko voznikov odlaša z menjavo letnih gum za zimske in obratno. A dolgoročno s takim načinom ne prihranimo, saj letne gume niso namenjene za zimske vozne razmere, pravtako zimske gume niso za poletne vročine, saj se pnevmatike dosti hitreje obrabijo in izgubijo svoje vozne lastnosti. Nove letne in zimske gume po ugodni ceni lahko ugodno kupite tudi preko spletne trgovine. Vaše pnevmatike so lahko tudi sezonsko shranjene pri vulkanizerju. Primerno shranjene bodo vaše zimske gume počakale na naslednjo sezono. S tem ste prihranili čas in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske pnevmatike shranjene na pravilen način. Gotovo ste naveličani iskanja gum pri različnih prodajalcih in si želite, da bi lahko zimske ali letne pnevmatike za osebna vozila, kombije ali motorna vozila enostavno kupili na enem mestu in to po zanesljivo nizkih cenah? Prednosti nakupovanja moto pnevmatik na spletu je vsekakor ugodnejša cena, kot pri vulkanizerjih. Imajo pa vulkanizerji prednost, da vam kupljene gume tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane pnevmatike. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vsa vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v Republiki Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema ceste ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj avto gum oz. avtomobilskih gum so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleža Sinclair ter Edlin. Leta 1890 je mehanik Wilch avto pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj pnevmatik sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske gume se je nato razvijal vzporedno z avtomobilizmom. Avto gume nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni rezultat je avto pnevmatika, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Znamke avto gum so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden Tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo največji in najbolj znani proizvajalci avtomobilskih in moto pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske gume za moto vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v prometu je potrebno gume ustrezno zamenjati.

Poceni in kvalitetne avto pnevmatike

Vaš avtomobil najbolje deluje takrat, kadar ima primerne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je pri nas po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za najboljšo varnost v prometu pa je letne gume najbolje zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume zagotavljajo optimalno varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje avtomobila na cesti. Zimske razmere namreč močno spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske gume priporočljivo namestiti na vsa štiri kolesa. Kot ustrezna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer ustrezno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo absolutno varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje avta na cesti zagotovile kvalitetne zimske gume, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo dober prijem na cesti ne glede na razmere.

<< Domov